Skip to content

Vraag en antwoord

1. Wat is een Akun?
De Akun is een betaalmiddel waarvan de waarde gekoppeld is aan de euro en waarmee kunst en aan kunst gerelateerde zaken (deels) betaald kunnen worden bij acceptanten van de Akun. U kunt de Akun kunstbiljetten ook cadeau geven, sparen en verzamelen.

2. Wie accepteren de Akun?
Vanaf de start van de Akun (1 februari 2022) zal een toenemend aantal kunstenaars, winkels en instellingen de Akun accepteren.
Hier vindt u de eerste acceptanten.

3. Wie garandeert de waarde van de Akun?
Jakunst, een actief verbond van beeldend kunstenaars, geeft de Akun uit. Jakunst is onderdeel van de First Art Group B.V., een non profit organisatie die over voldoende liquiditeiten beschikt om de Akun biljetten volgens het geldende protocol om te wisselen in euro.

4. Is de Akun persoonsgebonden?
De Akun is niet persoonsgebonden. Iedereen die Akun kunstbiljetten heeft, kan ermee doen wat hij of zij wil: cadeau geven, sparen, uitgeven of verzamelen.

5. Zijn er onechte Akun kunstbiljetten in omloop?
Voor zover ons bekend niet. Nadruk is strafbaar en als wordt vastgesteld dat Akun kunstbiljetten worden nagemaakt, zullen de makers en degenen die de nagemaakte Akun biljetten in omloop brengen, worden vervolgd.

6. Is de Akun legaal?
Ja. De Akun is niet in strijd met de Wet op het financieel toezicht (Wft). Dat komt omdat de Akun geen wettig betaalmiddel is, zoals de euro.

7. Kan ik de Akun kopen?
Ja, u kunt de Akun kopen voor eigen gebruik, om te verzamelen, te sparen of om als origineel cadeau weg te geven. Hier bestelt u uw Akun kunstbiljetten.

8. Kan ik Akuns omwisselen in euro’s?
Acceptanten van de Akun kunnen originele Akun kunstbiljetten inwisselen tegen euro’s. Zij kunnen de biljetten sturen naar de First Art Group, Oeverkruid 13, 4941 VV Raamsdonksveer. Binnen 7 dagen is de waarde van de gestuurde Akun biljetten onder aftrek van de behandelingskosten met een minimum van € 4,75 naar het opgegeven bankrekeningnummer overgemaakt.

9. Van welke kunstenaars staan kunstwerken op de Akun biljetten?
De kunstenaars waarvan foto’s van (details van) werken op de Akun kunstbiljetten zijn opgenomen, vindt u hier.

10. Hoe lang zijn de Akun biljetten geldig?
De Akun kunstbiljetten zijn 3 jaar geldig vanaf de eerste dag van het jaar van uitgifte. Op elk biljet staat het jaar van uitgifte aangegeven.

11. Hoeveel Akun biljetten worden uitgegeven?
Het aantal Akun kunstbiljetten dat van een bepaalde waarde wordt uitgegeven, verschilt. In de regel ligt het aantal tussen 20.000 en 40.000 biljetten.

12. Van welke kunstenaars staan foto’s van werken op de kunstbiljetten?
De namen van de kunstenaars waarvan werken op de kunstbiljetten prijken, staan op de biljetten zelf. Hier vindt u de namen ook: www.akuns.nl/over-ons-contact.

13. Kan ik setjes met alle verschillende Akun biljetten bestellen?
Vanaf eind 2022 kunt u setjes bestellen met de in 2022 uitgegeven Akun kunstbiljetten van 1, 2, 5, 10, 20, 30 en 50 Akun. U heeft dan alle in dat jaar uitgegeven Akun biljetten om te verzamelen of om als mooi cadeau weg te geven. Een setje kost € 10,62 exclusief verzendkosten. In december van elk jaar kunt u de setjes op de bestelpagina bestellen.

Staat uw vraag hier niet bij? Mail uw vraag dan naar info@akun.nl en u krijgt snel antwoord.